Денеска во Подгорица ќе се одржи конститутивната седница на новиот Парламентот на Црна Гора на која треба да бидат избрани претседател и потпретседатели на парламентот.

Бројот на потпретседатели на парламентот ќе биде утврден на седницата. На дневниот ред се предвидува и избор на претседател и членови на административниот одбор.

Со седницата ќе раководи највозрасниот пратеник, а во овој случај станува збор за лидерот на Демос, Миодраг Лекиќ, со помош на најмладиот, Максим Вучиниќ.

Црногорскиот парламент има 81 член, а трите победнички коалиции, кои преговараат за формирање на нова влада во Црна Гора, имаат вкупно 41 место.

Според официјалните изборни резултати објавени од Државната изборна комисија, коалицијата „Одлучно. ДПС – Мило Ѓукановиќ“ освои 30 места.

ДПС сè уште е единствената највлијателна партија, но не може сама да формира влада.

Иако е поканет да се приклучи на трите победнички коалиции, досега не е постигнат договор со малцинските партии. Бошњачката партија има тројца заменици, а две албански имаат по еден.

Конститутивната седница ја свика претходниот претседател Иван Брајовиќ по консултации со претставниците на парламентарните партии.

Извор: Mondo.ba