Планинарството е уште еден збор за спортот планинарење. Ако високите височини и ниските температури се ваша работа, треба да заземете став за ваков подвиг. Искачувањето на места покриени со снег и мраз бара посебна опрема и грижа за во екстремни услови. Именката планинарка е збор од 17 от век за “планинар”, двесте години подоцна се мисли на “планинар”.


Ирина Дишоска е првата Македонка која се искачила на Матерхорн, сама, без придружба на водич.
Станува збор за голем скоро симетричен пирамидален врв во проширената област Монте Роса на Пенинските Алпи чиј самит е висок 4478 м.


Во прилог перформансот на Ирина Дишоска која се качува на карпите на Кањонот Матка.

И овој пат сакам да се заблагодарам на сите кои ми дадовте поддршка, и кои што на ваков или онаков начин го разбраа мојот перформанс.

За оние неупатените, сакам да кажам дека ова е уметнички перформанс со кој што сакам да ја прикажам женственоста, а воедно и моќта на жената во едно кратко видео.

И на крај, за критичарите, и оние кои упатуваат навреди, сепак едно кратко образложение. Мојата физичка и ментална форма се беспрекорни во моментов. Оние кои имале шанса да качуваат со мене, ќе го потврдат истото. Зад овој (како што го нарекувате луд) подвиг, стои години тренинг и искуство. И не, не мислам дека со ова ќе ги мотивирам его триповите да се качат на истово боси, или во костим како мене. Напротив, мислам дека со ова ќе МОТИВИРАМ И ИНСПИРИРАМ што повеќе жени и мажи да не се откажуваат од своите замислени цели. И клучот е наједноставен. Тренинг, и само тренинг. Останатото е историја…

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10222312926517096&id=1384577168

Извор :Facebook статус на Ирина Дишоска.