Зошто стјуардесите носат марами околу вратот? Објаснувањето ќе ве изненади, не би ни погодиле која е причината.

Униформите за стјуардеси обично вклучуваат марами околу вратот, но овој моден детаљ не е само за естетика. Ќе се изненадите кога ќе слушнете колку всушност може да биде корисен и која е неговата цел. Овој додаток е од големо значење во случај на опасност!

Многу девојки кога ќе пораснат сонуваат да станат стјуардеси, а освен што имаат можност да го пропатуваат целиот свет, важна причина е и нивниот изглед. „Домаќинките во авиони“, како што често ги нарекуваат, секогаш се топ-облечени, имаат уредни фризури, елегантни здолништа со „молив“ (т.н. облик на молив) кои ја истакнуваат нивната женственост, а чест детал се марамите и шаловите кои овие дами носат околу вратата.

Се испостави дека додатокот нема само естетска функција, туку е многу важен доколку во авионот има опасни ситуации, како пожар.

За тоа зошто практично е задолжително да се носат марами околу вратот, откри една стјуардеса на социјалните мрежи.

Излегува дека овој додаток не се носи за убавина, туку затоа што може да биде од голема корист во итен случај. По потреба, парче ткаенина се претвора во маска со која стјуардесите ги покриваат носот и устата за да ги заштитат дишните органи во случај на чад.

Така ќе можат подолго да останат свесни и да им пружаат помош на патниците. Со други зборови, овој моден детаљ може да ги спаси и нив и патниците!