Само здружени во синдикат, работниците имаат право на колективно преговарање за регулирање на условите за вработување, работа, како и на другите права од работниот однос; како и право на штрајк и на преземање на сите форми на синдикални акции. Работникот не е моќен сам да преговара за поголеми права. Мал број работници се информирани за своите права од работниот однос, што е главната причина зошто тие не знаат ниту да си побараат некое право ниту, пак, знаат како да се заштитат. Оттука произлегува и потребата за здружување во синдикат – објаснуваат од ССМ.

Додаваат дека работниците што се членови во синдикат имаат можност да ги добијат сите потребни информации од стручните служби на синдикатите и така уживаат соодветна заштита во поглед на заштитата на правата од работниот однос.

-На своите членови, синдикатот им обезбедува бесплатна правна помош и совети при остварувањето на правата од работниот однос, организира и едукативни семинари, работилници и обуки за јакнење на своите капацитети и подигнување на свеста кај своето членство. Синдикатот бара на сите работници да им биде обезбедена достоинствена работа, да бидат уредно пријавени, да примаат редовна плата, исплата на надоместок за прекувремена и ноќна работа, целосно искористување на правото на годишен одмор согласно закон, плаќање на придонесите од плата. Синдикатот е единствен што се залага за почитување на човековите права и слободи, за правна држава, демократија и слободен пазар, и води вечна борба против кршењето на работничките права – потенцираат од ССМ.

Од ССМ велат, дека важноста на синдикатите се гледа и во неговата борба за почитување на интегритетот на секој работник, борба против злоупотребата на работничкиот труд, работата на црно, корупцијата, дискриминацијата и вршењето мобинг на работниците.

ИЗВОРРаботник.мк
претходниот член,Нешта кои не треба да се најдат на нашето биро бидејќи го одвлекуваат вниманието од работење
Следната статијаМакедонската шопска салата ја одушеви кулинарската светска новинарка Вругенхил

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде