Научниците мислат дека најважните варијабли на кои се потпираат комарците при изборот на една личност пред друга се хемиските соединенија произведени од колониите на микроби кои живеат на нашата кожа.
Оставање траги

Примарната причина е невидливиот хемиски состав на воздухот околу нас. Комарците го користат овој состав користејќи специјализирани однесувања и сетилни органи за да најдат плен следејќи ги суптилните хемиски траги што нашите тела ги оставаат зад себе.

Конкретно, комарците се потпираат на јаглерод диоксид за да најдат луѓе кои ќе убодат. Кога издишуваме, јаглеродниот диоксид од нашите бели дробови не се спојува веднаш со воздухот, туку привремено останува во воздухот, а комарците го следат.

Комарците почнуваат да се ориентираат со помош на траги од јаглерод диоксид и продолжуваат да летаат по таа патека бидејќи чувствуваат повисоки концентрации од вообичаениот амбиентален воздух, вели Јуп ван Лун, ентомолог од Универзитетот Вахенинхен во Холандија. Користејќи јаглерод диоксид, комарците можат да ги препознаат своите цели и до 50 метри.

Избор на метар од метата

Работите стануваат лични кога комарците се приближуваат на 1 метар од групата потенцијални цели. Во непосредната околина, комарците земаат предвид многу фактори кои варираат од личност до личност, вклучувајќи ја температурата на кожата, присуството на водена пареа и бојата.

Овие хемиски комплети се сложени, вклучувајќи повеќе од 300 различни соединенија и варираат од личност до личност поради генетските варијации и околината.

На пример, мажите со поголема разновидност на микроби на кожата имаат тенденција да добиваат помалку каснувања од комарци од мажите со помалку разновидни микроби на кожата, покажа едно истражување од 2011 година.

Покрај тоа, мажите со помалку разновидни микроби обично ги имаат следните бактерии на нивните тела: пептотрихија, делфтија, актинобактерија Гп3 и стафилококус, велат истражувачите.

Спротивно на тоа, мажите со разновидна низа на микроби обично имаат бактерии псевдомонас и вариоворакс на нивната кожа, покажа истото истражување.

ИЗВОРВработување
претходниот член,Најопасните мостови во светот
Следната статијаГодинава се очекува скоро милион туристи од Србија да ја посетат Грција

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде