Понекогаш дури и ако успеавте да го пронајдете значењето на првиот состанок и се чини дека вие и вашиот партнер сте се договориле, тука е најважното прашање – прашањето за одржување на врската.

Хемијата на првиот состанок може да биде физичка, емоционална или и двете. Но, дали некогаш сте биле на прв состанок со некој со кого се чинеше дека ви се допаѓа и сте имале одлична хемија, а потоа тој никогаш да не ви се врати?

Таквата ситуација не само што може да ве остави збунети, туку може да предизвика и сомнеж дали сте направиле или кажале нешто што го натерало другиот да не сака да ви пријде по првиот состанок.

Според психотерапевтот за односи, Хилари Силвер, сценариото опишано погоре е нешто што често се гледа.

  • Зошто тој/таа не се јави по првиот состанок?

Понекогаш причината е сосема очигледна – немаше хемија. Сепак, Хилари Силвер забележува дека понекогаш причината оди многу подлабоко од тоа.

Иако работите изгледаа добро на површинското ниво на првите неколку датуми, нешто не беше во ред на подлабоко ниво.

– Можеби постоеше тој подтон на недостаток што произлегува од потребата личноста да те сака, да те прифати и да сака да биде со тебе – објаснува таа.

Самољубието и прифаќањето не се туѓи поими за многумина, но сепак е нешто со кое многумина се борат секој ден. Тоа е резултат на свесно избирање на дејства кои го помагаат нашиот „физички, психолошки и духовен раст“, ​​според Фондацијата за истражување на мозокот и однесувањето.

Длабокиот и потсвесен страв да не бидете доволно добри е нешто што може да влијае и на најуспешните и најубавите жени, а може да има многу негативен ефект на состанокот.

Да станете посвесни со тоа што ќе обрнете внимание на тоа како и што мислите за себе е добро место за почеток. Други работи што би можеле да ги направите вклучуваат избегнување на самоосудување, да бидете верни на она што сте, да бидете љубезни кон себе и да си простувате, напишете го списокот.