За жал, тука нема јасен одговор. Можеби очекувате дека кога некој зборува, глуми нешто што се случува во сон за кој сонува. Ова понекогаш е вистина.

Постојат некои докази дека разговорот во сон може да биде поврзан со соништата од време на време, но тоа не е секогаш така.

Повеќето соништа се случуваат кога сте во фаза на длабок сон со брзи движења на очите (РЕМ).

Но, разговорот за спиење може да се случи за време на која било фаза на спиење, вклучувајќи РЕМ и не-РЕМ сон.

Зборувањето во сон, исто така, може да биде поврзано со други парасомнии, како што се шетање во спиење или ужаси во спиењето.

-Бидејќи се смета дека повеќето парасомнии се мешана состојба помеѓу будност и спиење, разговорот за спиење најверојатно ќе се појави кога ќе се нарушат моделите на спиење.

Ова значи дека секој фактор за кој се знае дека го нарушува спиењето – како што е стресот или алкохолот – може да биде фактор што придонесува за разговорот за спиење.

Иако повеќето случаи на спиење не се поврзани со други сериозни здравствени проблеми, можно е тоа да е поврзано со:

  • Опструктивна апнеја при спиење.
  • РЕМ нарушување на спиењето.
  • Посттрауматско нарушување на стресот.
ИЗВОРНовости
претходниот член,Што им порачал на своите сограѓани Пушкин наоѓајќи се во карантин во време на колера
Следната статијаДенеска е христијански празник посветен на Светите Аникита и Фотиј

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде