Милиони Индијанци имаат ограничен пристап до чиста вода, консумираат нехигиенска храна, дишат лош воздух и живеат во густо спакувана околина.

Истражувачите откриле дека ова ги прави подложни на низа незаразни болести како срцеви и хронични респираторни заболувања, рак и дијабетес.

Овие значително придонесуваат за оптоварувањето на болеста, според владиниот извештај. Само загадувањето на воздухот убива повеќе од милион Индијанци секоја година.

Светската здравствена организација соопшти дека безбедната вода, санитацијата и хигиенските услови се неопходни за заштита на здравјето од Ковид-19.

Заедничката студија на СЗО и агенцијата за деца на Обединетите нации, Уницеф, покажа дека скоро три милијарди луѓе – околу 40% од глобалното население и кои живеат речиси целосно во земјите во развој – немаат „основни простории за миење раце“.

Ова беше доволно за да предизвика загриженост дека коронавирусот ќе го раскине нивното население и ќе доведе до милиони смртни случаи во земји како што е Индија.

Типично, пристапот до здравствените установи, хигиената и санитаријата е посиромашен во овие земји и често се верува дека е фактор што придонесува за поголема инциденца на заразни болести таму. Не беше неочекувано Covid-19 да има катастрофални последици во ниските и ниските земји со среден приход, вели д-р Шехар Манде, генерален директор на Советот за научни и индустриски истражувања (CSIR).

Индија има шестина од светската популација и шеста од пријавените случаи.

Сепак, тоа претставува само 10% од смртните случаи во светот од вирусот, а стапката на смртност на случајот или CFR, која мери смртни случаи кај пациенти со Ковид-19, е помала од 2%, што е меѓу најниските во светот.

Сега, новото истражување на индиски научници сугерира дека ниската хигиена, недостатокот на чиста вода за пиење и нехигиенските услови навистина спасиле многу животи од тешкиот Ковид-19.

Со други зборови, тие предлагаат дека луѓето што живеат во земји со низок и низок среден приход можеби биле во можност да спречат тешки форми на инфекција поради изложеност на разни патогени микроорганизми уште од детството, што им дава поцврст имунитет на Ковид-19.

Двата труда, кои допрва треба да бидат разгледувани од рецензии, разгледуваа смртни случаи на милион жители за да ги споредат стапките на смртност.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде