Нарцисоидното растројство на личноста стана црвено знаме во современиот свет, особено кога станува збор за емотивните односи. Денес, терминот нарцис стана повеќе од суета и прекумерна самодоверба.

На луѓето со нарцисоидно растројство на личноста им е потребна поддршка во форма на професионалци, психолози и психотерапевти, со цел да се освестат кои модели на однесување треба да ги избегнуваат, како и како да се ослободат од траумата или негативните емоции кои се длабоко потиснати во нив.

Првото нешто што треба да го направат нарцисите на тоа патување на свесност е да сфатат дека и тие заслужуваат да бидат сакани и дека имаат способност да сакаат – тие само ја закопаа длабоко во себе.

Еве знаци дека можеби сте нарцис:

  •  Сакате да бидете постојано во центарот на вниманието

-Нарцисите често зборуваат за себе и ги преувеличуваат своите достигнувања. Можеби ќе се најдете како додавате факти во вашите приказни за да ги импресионирате другите. На нарцисите им треба постојано внимание.

Колку и да им кажувате на нарцисите дека ги сакате, им се восхитувате или ги одобрувате, никогаш не е доволно затоа што длабоко во себе не веруваат дека некој може да ги сака. Тие се всушност несигурни и се плашат да не се вклопат.

Тие имаат постојана потреба за пофалби и одобрување од другите за да го зајакнат своето кревко его. Често не бираат средства за да бидат во центарот на вниманието.

  • Имате навика да давате несакани совети

– Нарцисите се луѓе кои се информирани за се, знаат сè и можат да се вклучат во се. Тие често им даваат совети на другите, дури и ако никој не ги прашал. Тие се склони кон постојана критика, постојано бараат негативност кај другите.

  • Нарцисите знаат да бидат исклучително шармантни 

Лесно можат да шармираат и да ги придобијат другите, било да е тоа во бизнисот, љубовта или пријателството. На првиот чекор ќе ве импресионираат, а дури подоцна ќе ги откријат своите вистински бои во резултатите.

  • Имате тенденција да бидете постојано конкурентни 

Здравиот натпреварувачки дух е една работа, но нарцисите ги носат работите до крајности. Нарцис сака да победи во речиси секоја област – на тениско игралиште, во канцеларија, дури и во семејството.

Оваа опсесивна желба да се дојде до врвот го отежнува славењето на туѓите успеси. Тие тешко го прифаќаат поразот и можат да направат се за да бидат доминантни.

  • Познати сте по тоа што се лутите

– Нарцисот изгледа како самоуверена личност на која не и е грижа што мислат другите, но всушност тие се лутат поради секоја ситница. Тие секогаш сакаат да бидат во право, во спротивно ќе покажат гнев и незадоволство.