Треба да се научат на многу работи, од задоволување на нивните животни потреби до големи математички форми, но и добро однесување меѓу луѓето. Не е лесно, но експертите велат дека првите 7 години од животот на детето се најважни, дека треба да се посвети најмногу.

Секое дете е паметно, но има деца кои имаат натпросечна интелигенција.

Според Менса, „општеството со висок коефициент на интелигенција“, постојат знаци што родителите можат да ги бараат кај децата што може да укажуваат на тоа дека нивното дете има повисок коефициент на интелигенција од просечниот.

Високо интелигентните деца често ги покажуваат следниве особини:

  • Одлична меморија

Јасно е дека добрата меморија е важна за децата да учат и да задржат нови информации, и на училиште и дома. Всушност, според психолозите, раната меморија не е поврзана само со учењето (од градинка до факултет), туку и со донесувањето одлуки во секојдневните активности.

Едно предупредување, истражувањата исто така покажуваат дека децата со повисока интелигенција се подобри во лажењето.

  • Вештини за рано читање

Во просек, повеќето високоинтелигентни деца почнуваат да читаат пред четиригодишна возраст, додека повеќето деца почнуваат да читаат на возраст од шест до седум години.

Има многу фази на читање, а децата мора да научат да ги препознаваат и разбираат зборовите пред да почнат самостојно да читаат.

Некои деца може да ја откријат радоста од читањето подоцна во животот, но штом ќе почнат да читаат, интелигентните деца често се заљубуваат во оваа активност.

  • Љубопитност

Љубопитноста е важна колку и интелигенцијата и е добар показател за успех. Децата кои поставуваат многу прашања покажуваат вродена желба за учење.

Тие бараат можност да стекнат нови знаења каде и да се најдат и да го развијат својот ум и интелект.

  • Чувство за хумор

Историчарите забележале смисла за хумор кај некои од „најголемите умови“ во светот. На пример, многу од најпознатите цитати на Винстон Черчил се смешни потсмевови кои ја откриваат неговата духовитост.

Не ја обесхрабрувајте смислата за хумор на вашето дете, тоа може да биде знак на величина.

  • Музичка способност

Истражувањата покажаа врска помеѓу музикалноста и интелигенцијата, а истражувачите веруваат дека децата имаат академска корист кога добиваат музичко образование.

Сите родители треба да ги изложуваат своите деца на музика уште на рана возраст, дури и ако немаат посебен музички талент.

Истражувачите веруваат дека музичкиот тренинг влијае на мозокот и ја отклучува способноста за креативно размислување.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Тренд кој започна со пандемијата: Вработените ширум светот сакаат да работат од дома
Следната статијаПродолжува трката на доларот и еврото, еврото останува со незначителна предност