Се поставува прашањето каде да се најде овој витамин кога надвор нема сонце.

Витаминот Д игра многу улоги во телото. Неопходен е за апсорпција на минералите во нашите црева, како и калциум и фосфор. Без витамин Д, овие минерали не се апсорбираат до нивото што му е потребно на телото за да развие здрав скелет.

Сонцето долго време се „рекламира“ како најдобар извор на витамин Д. Дневната доза на витамин Д генерално можете да ја набавите од сонце, но има исклучоци. Иако точното време кое треба да го поминете на сонце варира, можно е вашето тело да ја создаде својата дневна доза на витамин Д кога е изложено на директна сончева светлина.

Тан исто така игра голема улога. На луѓето со посветла боја на кожа им треба 10 до 15 минути директно изложување на сонце секој ден, додека на луѓето со потемни тонови на кожа им треба малку повеќе време да ја добијат дозата на витамин Д бидејќи меланинот во кожата се натпреварува со синтезата на витаминот Д, пишува Huff Post.

Секако треба да имаме на ум дека директното изложување на кожата на сонце може да биде штетно, па затоа треба да користиме адекватни креми во текот на целата година.


Витаминот Д е потешко да се добие од сонцето во текот на зимата

Постојат начини да добиете повеќе витамин Д во зима или во облачни денови

Диететските извори на витамин Д се всушност доста ограничени. Најголем извор на витамин Д е во масната риба, обично лососот, маслото од црн дроб на бакалар, малку во конзервираната сардина или конзервирана скуша – објаснува д-р Џад Сфеир, ендокринолог од клиниката Мајо.

Одредени намирници се збогатени со витамин Д, како што се млекото и сокот од портокал. Сепак, за време на облачните месеци можеби е најдобро да се свртите кон витаминот Д, кој е достапен во аптеките.

Недостатокот на витамин Д може да придонесе за некои симптоми на сезонско афективно нарушување, како што се раздразливост и недостаток на мотивација.

Можеби ќе ве интересира:

Четири златни правила за конзумирање на витамин Д со цел да ја зголемите апсорпцијата