Една од најтешките одлуки е да се стави крај на бракот, особено оној кој е заедно 20 или 30 или повеќе години. Главно, губењето на здрава комуникација, разбирање и љубов се едни од најчестите причини за развод.

Но, кој всушност прв го постави прашањето? Верувале или не, според статистичките податоци во западните земји, жените се првите кои поднесуваат барање за развод. Конкретно, во САД, каде разводот е легален во 50 сојузни држави, дури 70 отсто од разводите се иницирани од жени, додека во Велика Британија тој процент е 62 отсто.

Во некои земји во Европа, разводот е многу полесен. Велика Британија, на пример, неодамна ги легализираше разводите без вина, што значи дека сега судските спорови можат да се водат побрзо и поедноставно. Меѓутоа, зошто жените избираат да се разведуваат многу повеќе од мажите?

Според истражувањата, главната причина е тоа што партнерите не ги задоволуваат или задоволуваат емоционалните потреби во бракот.

Недостигот на чувства кои постоеле на почетокот на врската се губат со текот на времето, а кога не работите на тоа и не ги негувате емоциите, особено по 10 или повеќе години брак, тоа доведува до постепено дистанцирање на партнерот. Тогаш секоја ситница е поттик за кавга, ако не и прељуба.

Во повеќето општества, разводот е релативно неодамнешен феномен, најчесто поради влијанието на религијата во одредени земји. Така, во силно католичка Ирска, разводот бил забранет до 1996 година, додека во Велика Британија тој бил имагинарна именка пред 1914 година.

Од друга страна, реченицата „Нема да се разведеме заради децата“ е добро позната во Македонија, а потоа по одредено време децата растат во нездраво семејно опкружување, особено ако нема напор за „средување работи“.

Мапата што ја објави веб-страницата „Landgeist“, која се занимава со статистика од различни области, покажува како стапката на разводи многу варира во Европа, а во повеќето земји таа е над 30%. Стапката на разводи е најниска во Косово и изнесува 5,9%, а во Македонија 12,3%, додека највисока стапка на разводи има во Украина (67,4%), Русија (65,6%) и Луксембург (64,6%). 8%).

ИЗВОРМондо.рс
претходниот член,Денеска е именден на сите кои го носат името Марија и Магдалена
Следната статијаДа не беа доматите и пиперките од Турција и Албанија ќе останевме без шопска

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде