Овој ден всушност е спомен на Марија Магдалена. Таа била родена во планинските предели на Сирија, околу градот Магдала, поради што била наречена Магдалена. Таа била грешница во младоста, но Исус ја спасил од нејзините гревови. Подоцна, таа стана негова ученичка, го следеше и ги слушаше неговите проповеди.
  • Црвено јајце за Христовото воскресение

По Христовото воскресение, тaa патува во Рим за да му го објасни Христовото воскресение на царот Тибериј со црвено јајце. Во таа прилика таа го обвинила Понтиј Пилат пред царот, кој не сакал да го заштити Исус, туку го осудил на смрт како невин.

Подоцна, Пилат бил лишен од своето високо достоинство и протеран во Западна Европа, каде што умрел. Од Рим Марија Магдалена отишла во Ефес, кај апостол Јован Богослов и таму по извесно време умрела.

  • Народно верување

Блага Марија е, според народното верување, сестра на свети Илија Громовник. Ако на денешниот празник жените отидат во црква, ѝ се помолат и запалат свеќа, тие можат да побараат исполнување на една желба и светителот нема да ги одбие.

Инаку, Марија Магдалена во Житијата на светителите се споменува како „Мирото-носител на рамноапостолите“. Таа заедно со Пресвета Богородица оплакуваше под распнатиот Христос на Голгота и трипати го посетила неговиот гроб.

 

ИЗВОРНовости
претходниот член,Лебот ќе се продава по нова, повисока цена
Следната статијаЖените почесто бараат развод од мажите, Македонија меѓу земјите со најниска стапка на развод

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде