Здравствените придобивки од маслиновото масло поради изобилството антиоксиданси и незаситени масни киселини се одамна познати, а новите истражувања покажуваат дека самата арома на маслиново масло има позитивни ефекти врз здравјето.

Надалеку е познато дека маслиновото масло е многу здраво, а легендите за неговата благосостојба се далеку во историјата.

Незаситените масни киселини, витамин Е, стероли и полифеноли се само некои од состојките што ја прават оваа храна вредна, корисна и здрава.

Се верува дека маслиновото масло штити од висок холестерол, висок крвен притисок и срцеви заболувања и охрабрува дека може да има слична улога против мозочен удар, велат светските медицински експерти, а улогата на маслиновото масло е широко позната меѓу луѓето.

Меѓутоа, во светот каде што алергиите се еден од поголемите проблеми на многу луѓе ширум светот, без оглед на возраста, еден факт е многу малку познат.

Имено, маслиновото масло е храна на која речиси никој во светот не е алергичен!

Со сите лековити својства што ги поседува, фактот дека не може да биде тивка закана навистина значи многу.

Во обемните литературни истражувања, сериозна реакција на маслиново масло е многу ретка.

Пријавени се три случаи во кои луѓето биле алергични на маслинки. Еден извештај опишува алергија на маслинки како реакција на полен, а еден евидентира случај на алергиски работник во мелница со заболен респираторен систем.

Алергиски реакции на кожата како што се контактен дерматитис или осип на маслиново масло се пријавени многу ретко и се невообичаени.

За разлика од маслиновото масло, алергиските реакции се нешто почести сезонски кај поленот од маслиново дрво.