Изгледаат безопасни, но ретко кој може да разбере дека таквите зборови оставаат последици во нивниот мозок кои се проектирани во зрелоста. Психотерапевт откри кои се овие работи кои никогаш не треба да им ги кажувате на вашите деца.

Не можам да ви кажам колку од моите клиенти се сеќаваат на точните зборови што им ги кажаа гатачите пред години. Она за што многу возрасни доаѓаат на терапија е да го скршат лажното верување, кое го прифатиле како дете, и што сега им прави пустош во животот, вели терапевтот и додава:

Најважното нешто што треба да се запамети е дека не секогаш знаеме како ќе бидат прифатени нашите зборови, особено од детето. Одвратните зборови можат навистина да повредат.

Три работи што никогаш не треба да му ги кажете на детето:

Зафатен сум

Децата врескаат, скокаат и уништуваат и најмали нешта, но воздржувајте се да не викате. Кога ќе поништиме нечии чувства, тие ќе научат да молчат за нив.

Несомнено е дека реакциите на децата можат да бидат драматични и стресни, но на вас како родител останува да ги научите да ги контролираат своите емоции. Наместо да ги учите да ги потиснуваат своите емоции, научете ги како да ги надминат.

Она што треба родителите да го направат е да им дадат до знаење на децата дека нивните чувства се во ред, но дека не се немоќни пред нив, вели терапевтот и додава дека наместо зборот „тешко“, можете да му кажете на детето : Слушам дека се чувствуваш многу лошо, може ли да разговараме за тоа?

Престани да плачеш

Детето треба да се охрабри да плаче наместо да му се каже да престане. Ако се дома, најдобро е да им кажете да одат во нивната соба и да плачат колку што им треба пред да бидат подготвени да разговараат за тоа што не е во ред.

Ако му дадете на вашето дете слобода да плаче, ќе ја зголемите веројатноста дека ќе ви се отворат ако има нешто подлабоко во коренот на нивната тага и вознемиреност.

Терапевтот навел пример за девојка која додека си ја вршела домашната задача двапати и го скршила моливот и почнала да липа.

Тоа може да биде одраз на нејзиниот напорен ден на училиште или наставник кој кажува нешто што не треба да го прави. Возрасните исто така ја достигнуваат оваа граница пред да плачат.

-Ако им кажете: Тоа е само молив, престанете да плачете, поверојатно е дека ќе ги сокријат сите вистински чувства кои се во основата на проблемот, вели терапевтот.

Коментари за нивното тело

Ако давате коментари за телото на вашето дете и го наречете буцкасто или слично, може да предизвикате нарушување во исхраната кое станува јасно дури во зрелоста.

Дури и пофалувањето на тенкоста е проблематично затоа што му сугерира на детето дека неговата вредност е фокусирана на тоа.