Пени, масла, лосиони, мицеларни води… се грижиме кои состојки содржат и како влијаат на нашата кожа. Сосема е разумно да се грижиме дали ќе добиеме доволно антиоксиданси или хранливи материи за кожата, а со тоа веројатно сме преокупирани со повеќе од температурата на водата со која го миеме лицето.

И тоа може да биде клучот за постигнување најдобри резултати во негата на лицето, бидејќи миењето со ладна вода има многу позитивни ефекти врз кожата, особено на сува кожа и на оние склони кон акни.

Придобивките од ладно перење

Миењето со вода а особено топла вода, ги отстранува природните масти од кожата, што предизвикува нејзино сушење, слабеење на нејзината природна заштита и може да стане повеќе склона кон мозолчиња.

Покрај тоа, топлината го стимулира ширењето на крвните садови, па кожата станува поцрвена. Од друга страна, миењето со ладна вода – иако на почетокот изгледа шокантно – е одлично за нашата кожа, бидејќи ја поттикнува циркулацијата на крвта.

Истражувањата покажаа дека телото испраќа повеќе крв во оладената област, а подобрата циркулација на крвта носи повеќе воздух и хранливи материи во кожата.

Благодарение на тоа, кожата добива здрав сјај, а во исто време подобро се брани од дејството на слободните радикали, нестабилни соединенија кои можат да ја оштетат кожата, а можат да го забрзаат нејзиното стареење. По миењето со ладна вода ќе се зачува природната заштита на кожата.