Мандарините содржат витамини А, Б и високо ниво на витамин Ц, кој е одличен за спречување на инфекции, отстранување на слободните радикали и одржување на здрава кожа.

Витаминот Ц кој се наоѓа во мандарините делува за спречување на настинки и за одржување на правилното функционирање на имунолошкиот систем.

Мандарините се вкусен и здрав начин за подобрување на исхраната и имунитетот.

  • Тие помагаат да се исфрлат токсините

Мандарините се одличен начин да се исфрлат токсините од телото, а се и добар извор на влакна!

Исто така, помага во намалување на холестеролот и одржување на рамнотежа на шеќерот во крвта со забавување на апсорпцијата на храната.

  • Ги зајакнуваат коските

Мандарините се одлична опција бидејќи содржат калциум, фосфор и магнезиум, кои помагаат во градењето на јачината на коските и борбата против остеопорозата.

  • Крвен притисок

Редовното јадење мандарини може да ви помогне да го контролирате крвниот притисок.

Влакната, калиумот и антиоксидансите во овошјето одржуваат непречен проток на крв и го одржуваат низок крвен притисок.