Поради незаконското убиство на 17 милиони куни, министерот за храна и земјоделство на Данска на својот Твитер профил објави дека поднел оставка.

Го информирав премиерот дека сакам да се повлечам од мојата позиција во владата. Разбирам дека ја немам потребната поддршка меѓу членовите на парламентот, објави министерот за храна и земјоделство Могенс Јенсен на Твитер.

Данскиот министер за храна и земјоделство рече дека ќе поднесе оставка поради недостаток на доверба во Парламентот.

Падот на довербата дојде по незаконска владина наредба да се убијат 17 милиони куни на фармите.

Неговиот потег доаѓа во светло на најголемата криза на владата од почетокот на пандемијата, бидејќи нелегално нареди убиство на сите фарми одгледувани куна за да се спречи ширењето на коронавирусот, вклучително и нов, мутиран вид.