Малите и средни претпријатија претставуваат јадро на европската економија, но повеќе од половина од испитаниците се загрижени дека можеби нема да работат за 12 месеци, според консултантската компанија Мекинзи.

Резултатите од неодамнешното истражување спроведено од Мекинзи во август годинава, во кое беа испитани повеќе од 2.200 мали и средни претпријатија во пет европски земји, имено Франција, Германија, Италија, Шпанија и Велика Британија, покажуваат дека пандемијата сериозно ги погодила компаниите.

Околу 70 проценти рекле дека нивните приходи паднале како резултат на пандемијата.

Една од пет компании беше загрижена дека нема да може да ги отплаќа заемите и дека ќе мора да ги отпушти своите работници, додека 28% од компаниите се плашеа дека ќе мора да откажат проекти за раст на компанијата.

Генерално, повеќе од половина веруваат дека нивниот бизнис може да не преживее подолго од 12 месеци, и покрај фактот дека 20 проценти од анкетираните веќе користеле разни форми на државна помош насочена кон ублажување на нивните финансиски проблеми.

Огромното мнозинство од анкетираните МСП забележа пад на приходите, иако, како што може да се очекува, сликата варира по земја, како одраз на сериозноста на мерките за контрола на вирусот и нивното влијание врз деловната активност.

Италијанските и шпанските мали и средни претпријатија се најпогодени.

Неколку МСП се оптимисти во врска со изгледите за подобрување во блиска иднина, со оглед на нивните ставови за состојбата на економијата.

Генерално, 80 проценти од испитаниците ја оценија економијата како нешто слаба.

Сепак, во Германија, за која се предвидува да се намали помалку отколку на други места, 39 проценти од МСП ја оценија економијата како нешто силна до крајно силна. За споредба, во Италија оваа бројка беше само 10 проценти.

Според истражувањето, најтешко биле погодени секторите сместување, храна услуги, уметност, забава и рекреација.

Различни влади отсега ќе заземаат различни пристапи за поддршка на нивните МСП.

Степенот на нивна поддршка исто така ќе варира, во голема мера во зависност од локалните услови на пазарот.

Бројот на мали и средни претпријатија кои на крајот нема да успеат да преживеат, во голема мера ќе зависи од неизвесниот иден тек на пандемијата.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде