Кофеинот е „психоактивната дрога“ која луѓето ја консумираат најмногу во светот. Тоа е втор најконзумиран пијалок по водата, со 1,6 милијарди шолји дневно. Додека многу луѓе пијат кофеин за да им помогнат да се „разбудат“, премногу кофеин може да има негативен ефект врз луѓето, што доведува до голем број несакани ефекти, вклучувајќи и некои симптоми на анксиозни нарушувања.

Анксиозното растројство е ментална болест во која човекот е обземен од чувства на страв и непријатност кои го попречуваат секојдневниот живот. Националниот институт за ментално здравје (NIMH) проценува дека 31,1% од сите сигурни возрасни во Соединетите Држави ќе доживеат анксиозно растројство во одреден момент од нивниот живот.

Она што луѓето треба да го знаат е дека постои голема разлика помеѓу формалното анксиозно растројство и чувството на некои симптоми слични на анксиозност кои може да се влошат со пиење кафе.

  • Дали кофеинот предизвикува анксиозност?

Еден од главните механизми на кофеинот и неговото дејство е блокирање на рецепторите на аденозин, што доведува до зголемување на допаминот, норепинефринот и глутаматот. Во кардиоваскуларниот систем, ова го зголемува крвниот притисок и отчукувањата на срцето.

Во централниот нервен систем, помалите дози на кофеин може да ја подобрат моторната активност и будноста, додека повисоките дози може да предизвикаат симптоми на анксиозност.

Гените на рецепторот на аденозин играат улога во развојот на анксиозноста. Ова сугерира дека некои поединци може да имаат зголемен ризик од анксиозни нарушувања и дека кофеинот може да ги направи поподложни од другите луѓе.

Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања, објавен од Американската психијатриска асоцијација, го препознава анксиозното растројство предизвикано од кофеин како состојба во која кофеинот го попречува секојдневното функционирање. За да се исполнат критериумите за оваа дијагноза, едно лице мора да има симптоми на анксиозност директно предизвикани од консумирање кофеин.

Симптоми на анксиозност предизвикана од кофеин
Симптомите на прекумерна употреба на кофеин и симптомите на анксиозност може да се преклопуваат. Симптомите на користење премногу кофеин се:

  • гадење
  • вртоглавица
  • дехидрација
  • главоболки
  • немир
  • брз пулс
  • несоница
  • анксиозност

Додека симптомите на анксиозност обично вклучуваат чувство на страв и непријатност, прекумерна грижа, потење, немир, напнатост, забрзано чукање на срцето итн.

Прекумерната употреба на кофеин може да предизвика симптоми на анксиозност, а од друга страна, симптомите на анксиозност може да се влошат со употреба на кофеин. Ако некое лице е загрижено за внесувањето кафе, треба да разговара со лекар.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Рубин Земон: Тешко на таа нација ако името на Ванчо Михајов им е симбол за култура и во негово име отвараат „културни” центри по странство
Следната статијаВтора недела откако училиштата се празни

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде