Додека клетките на некои луѓе содржат повеќе меланински пигмент, кој и дава на кожата потемна боја, кај посветлите луѓе со розова кожа, бојата варира главно поради разликата во бојата на сврзното ткиво веднаш под кожата, како и количината на хемоглобин во крвните садови.

Глобалната мапа за нивоата на пигментација на природна кожа јасно ги покажува разликите во нијансите, почнувајќи од најсветлата кај луѓето од северот на планетата, преку средните нијанси на луѓе со потекло од регионот околу 20-тата паралела (20 степени северно од екватор), до најтемните.

Тие претежно живеат помеѓу екваторот и 20 степени јужно, во област со постојано висок степен на ултравиолетово зрачење, пренесува порталот Наука низ стории.

Во 2017 година, истражувачки тимови од повеќе американски универзитети објавија истражување во списанието „Ќелија“ за гените кои ја одредуваат бојата на кожата.

Истражувањата покажаа дека бојата на кожата е „скоро 100 проценти“ наследна и дека воопшто, релативно мал број гени одлучуваат за тоа.

Сепак, колку е поблиску до екваторот, и колку е потемна бојата на кожата, толку повеќе гени се вклучени во регулацијата на пигментацијата и секој од нив има мал придонес што дополнително ја затемнува кожата.

Поделбата на луѓето на раси според бојата на кожата – што донесе страшни катастрофи низ целата планета – беше во голема мера напуштена.

Сепак, интересно е што Хипократ во 5 век п.н.е заклучил дека бојата на кожата и темпераментот на луѓето варираат во зависност од околината, а Аристотел и неговите следбеници развиле „теорија на климата“ според која темната кожа е поврзана со силно сонце и топлина.

Во средината на 18 век, веќе беа познати мапи кои покажуваат како бојата на кожата варира во зависност од близината, односно оддалеченоста на екваторот.

Чарлс Дарвин, на патување на Бигл од 1831 до 1836 година, проучувал варијации во бојата на кожата на луѓето, но тој одлучно ја отфрлил идејата дека тие можат да бидат основа за поделба на луѓето на раси, бидејќи, како што рече, помеѓу луѓе од различни бои на кожата нема јасни разлики.

Некои истражувања сугерираат дека се потребни околу 100 генерации за кожата да ја смени бојата – наследниците на темна кожа луѓе кои се преселиле на север 2.500 години подоцна имале светла кожа; обратното се случи и во миграциите од север кон југ.

ИЗВОРАло
претходниот член,Наша препорака за три филмови кои ќе ви ја разјаснат „љубовта“
Следната статијаТерминологија за сексуална писменост и човечка сексуалност

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде