Домашните миленици се како вистински членови на нашето семејство, имаат улога во нашиот дом и чувства. И сега е откриена неверојатна работа за кучињата – тие плачат со солзи радосници кога сопственикот ќе дојде дома!

Секој што претпочита кучиња отколку мачки, ќе ви каже дека го сака фактот што нивното куче е среќно кога ќе се врати дома, дури и ако е отсутен само половина час. Не би го очекувале од мачка, но сега е откриено колку точно се радува кучето кога ќе го види својот сопственик откако ќе остане сам дома!

Професорот Такефуми Кикусуи има пудлица, а пред шест години забележал нешто необично. Таа доби кученца, професорот се грижела за бебиња и сфатил дека неговата миленичка има солзи во очите.

Тоа ми даде идеја дека окситоцинот кај кучињата го зголемува производството на солзи. Да, кучињата можат да произведуваат солзи, тие едноставно не паѓаат од очите како човечки очи, објасни професорот од Универзитетот Азабу во Јапонија.

Кога кучињата добиваат наплив на љубовниот хормон, окситоцин, нивното производство на солзи расте. Ова е случај кога чувствувате голема радост, како што е враќањето на сопственикот дома!

Професорот решил да го тестира ова и открил дека неговото куче навистина има насолзени очи кога се враќа, но нивото на солзи не се менува кога, да речеме, ќе запознае нова личност.

Интересно е што докажано е дека окситоцинот кај кучињата е покачен кога си играат со сопственикот, но ова е првпат да се „провери“ дали нивото се зголемува кога кучето ќе не види за прв пат откако е отсутно од дома. .

Студијата е објавена во списанието „Current biology“, а тимот на професорот го анализирал нивото на солзи само кај среќните кучиња, а не во ситуации кога кучињата чувствуваат негативни емоции.

ИЗВОРМондо.ба
претходниот член,Шишките никогаш не излегуваат од мода
Следната статијаСе повеќе македонски студенти пројавуваат интерес да струдираат во странство