Универзитетот св. Кирил и Методиј според Шпанскиот национален истражувачки совет, се најде на 1594 место на ранг листата на светските универзитети. 

Овој нов пласман е за 100 места понизок од минатогодишниот според кој УКИМ се најде на 1493 место.

Иако според оваа ранг листа Универзитетот Св. Кирил и Методиј останува највисоко рангиран универзитет во Македонија, во споредба со другите универзитети од регионот е убедливо послаб.

Универзитетот на Љубљана е рангиран на 332 место; Универзитетот на Белград на 447 место; Универзитетот на Загреб на 571 место; Софискиот Универзитет Св. Климент охридски, на 988 место.

Втор рангиран универзитет во Македонија е штипскиот универзитет „Гоце Делчев“ кој се наоѓа на 3711 место на ранг листата според Шпанскиот национален истражувачки совет.

Во рангирањето на универзитетите е вклучено мерењето на научните достигнувања на вработените во Универзитетот и нивното влијание во светот.

ИЗВОРМој збор
претходниот член,Парите од патарините завршуваат во набавка на кафиња и чаеви од прва класа: Вработените на ЈП за државни патишта испиле 600 литри кафе во 2021 година
Следната статијаПознати имињата на новите членови на Комисијата за заразни болести

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде