Резултатите покажаа дека учениците се сеќаваат на повеќе зборови кога ќе ги повторат на друга личност отколку кога тивко ги изговараат само за себе.

Врз основа на најновото истражување, докажано е дека повторувањето на збор или реченица на друга личност обезбедува поголем стимул на меморијата отколку само гласно да кажете што сакате да се сетите.

За да ја тестираат оваа теорија, истражувачите упатија група од 44 студенти да читаат зборови од речник со четири различни услови. Прво да ги прочитате тивко, само за себе, да ги повторите тивко со движење на усните, потоа да ги кажете на глас и на крај да ги кажете на глас на друга личност.

Резултатите покажаа дека учениците паметат повеќе зборови кога ќе ги повторат на друга личност отколку кога тивко ги изговараат само за себе.

Главниот истражувач Виктор Баучер, професор на Одделот за лингвистика на Универзитетот во Монтреал, објасни дека движењето на нашите усни и чувството на вибрирачки гласни жици помагаат да се создадат сензорни и моторни референци во нашиот мозок.

Сепак, тој додаде дека ефектот кога некому директно ќе му го повторите она што сакате да го запомните е многу подобар бидејќи покрај сензомоторните аспекти поврзани со вербалното изразување, мозокот се поврзува и со мултисензорни информации.

Резултатот од сето ова е подобро запомнување на фактите што се кажуваат гласно на друга личност.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде