УШТЕ во божиќниот одмор во 2015 година, Јохана Родос доби паничен е-мејл од лекар кој работи во болницата Ројал Броммптон, најголемиот центар за срце и бели дробови во Велика Британија. Страшна габа ја напаѓаше кожата на пациентите, се ширеше низ единицата за интензивна нега, иако болницата применуваше високи протоколи за контрола на инфекцијата.

„Лекарот ме замоли да погледнам … Си помислив, колку лошо може да биде?“ се присетува Родос, експерт за инфективни болести на Царскиот колеџ во Лондон, која проучува антимикотичен отпор. Родос се вклучи да и помогне на една од најдобрите светски кардиолошки болници да го идентификува патогенот и да го исчисти од просториите. Микробот бил Candida auris, малку познат во тоа време. Она што го виде ја зачуди: „Мислите дека КОВИД-19 е лош додека не ја видите Кандида аурис“.

Candida auris е супер-бубачка, патоген што знае да избегне лекови направени за да го убијат – а раните знаци покажуваат дека пандемијата COVID-19 може да поттикне инфекции на оваа опасна габа. Тоа е затоа што C. Аuris е особено застапен во болнички услови, кои се преплавени со луѓе оваа година поради коронавирусот.

Супер-бубачката се држи тврдоглаво до површини како што се чаршафи, огради за кревети, врати и медицински помагала – што го олеснува колонизирањето на кожата и преминувањето од една на друга личност. Покрај тоа, пациентите кои имаат цевки што влегуваат во нивното тело, како што се катетри или оние за дишење или хранење, се изложени на најголем ризик од инфекции на C. auris, и овие инвазивни процедури станаа почести поради респираторната инсуфициенција поврзана со COVID-19 .

„За жал, има места каде што видовме повторно оживување на C. Аuris“, вели Том Чилер, раководител на гранката за микотични болести во Центрите за контрола и превенција на болести во САД. „Исто така, видовме дека влегува во некои болници за акутна нега и во некои единици на КОВИД-19… постои загриженост штом еднаш ќе се насели на некое место, тешко е да се ослободите“.

Пред да се појави во 2009 година, габите од родот Кандида беа најпознати по тоа што предизвикуваат бенигни случаи на дрозд, бел преголем раст на јазикот или гениталиите. Неколку илјади инфекции со C. Аuris оттогаш се шират во најмалку 40 земји каде што биле врзани за смртни случаи во 30 до 60 проценти од случаите. За споредба, коронавирусот убива околу еден процент од заразените, но за кратко време страдаше поголем број луѓе.

Загриженоста е дека ако C. Аuris стане почеста во болниците или пошироката јавност, тоа може да ја зајакне растечката криза на супер-бубачки, кои веќе заразуваат милиони ширум светот. Минатата година CDC го класифицираше Ц. Аурис како една од најголемите закани за отпорност на лекови во Америка. Сега, иако е премногу рано да се потврди директниот ефект, САД регистрираа 1.272 потврдени случаи на C. Auris во 2020 година, за 400 проценти зголемување во однос на вкупниот број забележан во текот на целата 2018 година, последната година со достапни податоци.

Реалниот број веројатно ќе биде многу поголем, бидејќи пандемијата КОВИД-19 запре голем дел од набудувањето на болеста за Ц. Аурис во болниците и затоа што микробот често може да ја колонизира кожата на една личност без да генерира симптоми.

Таквите супер-бубачки може да придонесат и за десетици илјади и повеќе смртни случаи што се случиле за време на ерата на КОВИД-19. Оттука, зошто лекарите ширум светот алармираат.

„Како ќе се однесуваме кон него?“

Во 2011 година, Анурада Чоудари работеше во нејзината лабораторија во Њу Делхи, кога таа доби неочекуван куп примероци од крв од две болници во овој огромен град. Мистериозни габични инфекции изникнаа во одделенијата за интензивна нега и во неонаталните одделенија, па затоа Чоудари, професорка по медицинска микологија на Институтот за градите во Валабхај Пател на Универзитетот во Делхи, беше регрутиран за да го идентификува микробот преку генетски скрининг и да го препорача најдобриот лек за лекување. Резултатите ја оставија занемена.

Примероците од квасец собрани од пациентите – познати како изолати – не беа во системот за идентификација што го користат лабораториите за микробиологија за да следат габични инфекции, вели таа. „Тоа беше Кандида аурис. Морав да прашам: ‘Што е C. Аuris?’ “

Супер-бубачката беше идентификувана две години порано во увото на пациентот („аурис“ е латински за уво), но Чоудари не го видела порано. Најголемото изненадување беше што сите примероци беа отпорни на флуконазол – лек од прва линија за лекување на разни габични и квасечки инфекции. Бидејќи таа и нејзината група ја објавија својата студија за избувнувањето на Њу Делхи во 2013 година, истражувачите дознаа дека Ц. Аурис е скоро секогаш отпорна на овој лек и на хемиските роднини во неговото семејство – познати како азоли. Некои варијанти се исто така непропустливи за другите две главни класи на антифунгални лекови.

Затоа, Чоудари сега се снајде за решавање на критично болните пациенти со КОВИД-19, кои беа примени на ИЦУ во Делхи и се здобија со кандидијамија, габична инфекција на Кандида во крвотокот. Во мало истражување објавено на 27 август, нејзиниот тим открил дека 10 од 15 такви пациенти имале Ц. Аурис отпорен на лекови – што најверојатно го добиле во болницата.

Сите примероци може да исфрлат флуконазол, но четири изолати на C. Аuris беа исто така отпорни на амфотерицин Б, антифунгален лек од втора линија. Отпорот на две класи на лекови е особено загрижувачки затоа што Индија има ограничен пристап до третата опција за антифунгални третман: ехинокандини. Шестмина од пациентите починале.

„Нашата грижа во моментов е дека гледаме објавени случаи на пациенти со КОВИД-19 и други габични инфекции, со луѓе навистина болни и умираат“, вели Родос, додека таа и другите клиничари во Велика Британија се соочуваат со есенскиот бран на коронавирусот. „Очекуваме да го видиме истото со C. Auris“.

И таа и Чоудари ја истакнуваат важноста од тестирање и следење на контактите – клучни интервенции во контролата на КОВИД-19, кои се исто така клучни во борбата против ширењето на Ц. Аурис. Тие се залагаат пациентите да бидат рутински прегледувани за супер-бубачка, што вклучува собирање на брис од кожа, крв или урина за да се испита ДНК на квасецот. По позитивен тест на пациентот за C. Аuris, се прави медицинска постапка позната како тест за подложност за да се утврди дали некоја од трите класи на антифунгални лекови може да ја ублажи инфекцијата.

Овие тактики можат да помогнат во следење на смртните случаи предизвикани од супер-бубачката, процес кој често е комплициран бидејќи микробот има тенденција да се стекнува во болниците меѓу луѓето кои се веќе болни со нешто друго.

„Ако не го идентификуваме, тогаш не знаеме дали пациентот умира од КОВИД-19 или од друга инфекција“, вели Чоудари, но „ако е отпорен на лекови, како ќе го лекуваме?“

Пандемски дуел

Во 2019 година, Светската здравствена организација ја наведе антимикробната резистенција како една од првите десет закани за глобалното здравје. Стравот на агенцијата е дека човештвото се враќа во време кога инфекциите што лесно се лекуваат – како што се туберкулозата и гонорејата – веќе не можат да се држат под контрола.

Глобалната прекумерна употреба на антимикробни лекови врз животните на фармата и во хуманата медицина е поврзана како причина за појава на супер-микроби. Но, гледајќи напред, Раманан Лаксминарајан, основач и директор на Центарот за динамика на болести, економија и политика во Вашингтон, вели дека тој и другите истражувачи се загрижени за улогата што ќе ја играат климатските промени во ширењето на габични инфекции.

Истражувачкиот преглед објавен минатата година во mBio, списание на Американското здружение за микробиологија, сугерира дека C. auris „може да биде првиот пример за ново габично заболување што се појавува од климатските промени“. Кога луѓето страдаат од инфекции, имаме тенденција да развиваме треска како одбрана. Топлите температури помагаат во уништување на микробите, во концепт познат како зона на термичко ограничување на цицачите. Извештајот тврди дека како видови габи како C. auris се прилагодуваат на повисоките температури во животната средина поради глобалното затоплување, тие можат да ја нарушат оваа термичка одбрана. Тоа значи дека во иднина не само што можеме да видиме дека се шират постоечки габични инфекции, туку и нови кои се зафаќаат со луѓе.

„Отпорноста на габите може да биде опасна како и отпорноста на антибиотици“, вели Лаксминарајан, алудирајќи на супергрупични бактерии како што се Клостридиоидис дифицил или туберкулоза отпорна на повеќе лекови. Оние потентни бактерии сочинуваат 99 проценти од 2,8 милиони инфекции со супер-групи што се пријавуваат секоја година во САД, што доведува до приближно 35,000 смртни случаи.

Индија долго време се сметаше за жариште на отпорност на лекови, а сега нацијата стана азискиот центар на КОВИД-19. Половина од лабораторискиот персонал на Анурада Чодари неодамна беа позитивни на КОВИД-19. Двајца починаа. И покрај личните тешкотии, таа е благодарна што луѓето се будат од опасноста што ја претставува C. Аuris.

„Сите првично мислеа дека ова е проблем ориентиран кон Индија – дека тоа не е нивен проблем“, вели таа. „Се борев и работев сама, но мило ми е што светот работи на тоа. Габични инфекции не треба да се занемарат. ”