Кофеинот е психоактивна супстанца која најмногу се конзумира во светот и ни помага да се чувствуваме поживи и будни.

Сепак, може да го наруши нашиот сон доколку се консумира навечер.

Намалениот сон може да влијае на сивата маса на мозокот, како што покажаа претходните студии.

Истражувачкиот тим предводен од др. Каролин Рајхерт и професорот Кристијан Кајочен од Универзитетот во Базел, истражуваа дали редовната потрошувачка на кофеин може да влијае на структурата на мозокот поради лош сон?

Резултатот ги изненади. Имено, кофеинот консумиран за време на студијата не резултираше со слаб сон.

Сепак, истражувачите забележале промени во сивата материја на мозокот.

Сивата материја се однесува на делови од централниот нервен систем кои главно се состојат од клеточни тела на нервните клетки, додека белата маса главно вклучува нервни патишта, долги екстензии на нервните клетки.

Група од 20 здрави и млади лица, кои пијат кафе секој ден, учествуваа во истражувањето.

Им давале апчиња за консумирање во два десетдневни периоди.

Исто така, од нив било замолено да не консумираат друг кофеин во тоа време.

За време на еден период на студирање, тие добиле таблети кофеин, а во другиот таблети без активна состојка (плацебо).

На крајот на секој десетдневен период, истражувачите испитувале количина сива материја кај испитаниците користејќи скенирање на мозок.

Тие исто така го испитувале квалитетот на спиењето на актерите во лабораторијата за спиење со снимање на електричната активност на мозокот (ЕЕГ).

Споредбата на податоците откри дека длабочината на спиењето на актерите е иста, без оглед дали земале кофеин или плацебо капсули.

Но, тие видоа значителна разлика во сивата материја, во зависност од тоа дали субјектот добил кофеин или плацебо.

По 10 дена плацебо – т.е. „Апстиненција од кофеин“ – волуменот на сивата маса беше поголем отколку по истиот временски период со капсули од кофеин.

Разликата беше особено впечатлива во десниот медијален темпорален лобус, вклучувајќи го и хипокампусот, област на мозокот неопходна за консолидација на меморијата.

Нашите резултати не мора да значат дека потрошувачката на кофеин има негативно влијание врз мозокот. Но, дневната потрошувачка на кофеин очигледно влијае на нашата когнитивна меморија, што само по себе треба да биде причина за понатамошно истражување – нагласува Рајхерт и додава дека во минатото ефектите на кофеинот врз здравјето биле проучувани пред се кај пациенти, но и дека има потреба од учат здрави предмети.

-Измените во морфологијата на мозокот се чини дека се привремени, но досега недостасуваше системска споредба помеѓу оние кои пијат кафе и оние кои обично консумираат малку или воопшто не кофеин, вели Рајхерт.

ИЗВОРАло
претходниот член,За една недела ќе има промена во рестриктивните мерки
Следната статијаДо кога ќе се задржи врнежливо и облачно време во Македонија?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде