Има случаи во животот, или на работа или за време на разговори, кога зевањето може да се смета за несоодветно.

Поради ова, вообичаено е да се воздржувате и да не зевате, за да не ги навредувате другите или да изгледате грубо.

Сепак, задржувањето на зевањето може да влијае на вашето тело на незамисливи начини. Општо земено, зевањето е поврзано со досада, замор …

Сепак, како што забележа Роберт Провин, психолог од Универзитетот во Мериленд и автор на книгата „љубопитно однесување: зевање, смеа, икање“, зевањето сепак се смета за медицинска мистерија.

Зевањето може да има сомнителна разлика во тоа што е најмалку разбирливо, вообичаено човечко однесување – рече психологот.

Некои истражувања заклучија дека зевањето можеби не е знак на замор, туку начин на ладење на телото.

Зошто не треба да го прекинете зевањето?

Според истражувањето спроведено од Одделот за екологија и еволутивна биологија на Универзитетот Принстон, една од можните цели на зевање е ладење на мозокот и помагање во регулирање на неговата температура.

Што, за возврат, му користи на вашето целокупно здравје со тоа што ќе се чувствувате посвежо и покомпонирано.

Со запирање на зевањето, вие ненамерно може да спречите вашето тело да го лади мозокот и да го намалите одреден проток на крв.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде