Светата седмица е периодот на последните земни денови на Исус Христос. Каде ги потрошил? Христијаните својата вера ја засноваат на списите на евангелијата, но науката сè уште бара одговори на некои прашања.

Страста или Страста недела е периодот што паѓа помеѓу Цветната недела и Велигден. Тоа е период обележан со настани кои им претходеле на Христовите страдања, како и на судењето и распнувањето.

Историчарите и научниците специјализирани за проучување на Библијата ги истражувале преживеаните записи за да го утврдат точното време и место на овие важни настани во христијанската историја. Конечните одговори допрва треба да се најдат.

Каде се засолнил, каде е предаден?

По немирите кои ги предизвикал во ерусалимскиот храм за време на Пасхата, Исус Христос се засолнил во градината Гестим во подножјето на Маслиновата Гора, каде што тој и неговите ученици ја одржале Тајната вечера за време на која била воведена Евхаристијата.

Местото каде што Исус се засолнил, според Библијата, му го дал на првоеврејскиот свештеник Кајафа – за 30 сребрени монети – од Јуда Искариот војниците не знаееле кој од собраните луѓе е Исус. Тогаш Јуда му пришол на Христа и го бакнал, што било знак за другите дека тој е лицето кое го бараат.

Некои историчари тврдат дека Кајафа веројатно сакал тајно да го осуди Исус за одредени членови на советот, како фарисеите, да не застанат во негова одбрана.

Меѓутоа, многу научници тврдат дека во тоа време, без целосна поддршка од Синедрионот, еврејскиот политички и судски совет, првосвештеникот немал моќ да осудува човек на смрт. Затоа Христос бил предаден на римските власти и изведен пред Понтиј Пилат.

Кајафа беше оспорен во тоа време: тој требаше да поднесе обвинение што ќе ја оправда предложената смртна казна.

За време на испрашувањето, Кајафа го прашал Исус:

„Дали си ти Месијата?” Според Евангелието според Марко, Исус одговорил: „Јас сум“, а потоа цитирал од Книгата на Даниел: „Ќе го видите Човечкиот Син како седи од десната страна на Семоќниот, како доаѓа со небесните облаци“.

Со овие зборови, Исус му дал на Кајафа совршен изговор да ги вклучи Римјаните. Иако Исус само го цитирал Светото писмо, првосвештеникот знаел дека зборовите како „моќ“ и „доаѓање со небесните облаци“ ќе имаат сосема поинакво значење за Римјаните.

Денови или недели?

Тешко е да се одреди точниот датум на судењето со кое претседава Пилат. Во своето Евангелие, Марко за тоа пишува веднаш по сослушувањето на Кајафа: „… штом стана утро… го врзаа Исуса, го одведоа и му го предадоа на Пилат“, кој потоа го испрашуваше.

Некои антички писатели, вклучувајќи го и Марк, честопати ги опишувале настаните еден по друг за да го одржат наративот. Идејата дека настаните се случуваат за само неколку дена, односно траат една недела, ги натера христијаните таа недела да ја наречат Страда или Страдање.

Сепак, научниците веруваат дека на вистинските настани им треба многу повеќе за да се одиграат.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Велики петок и понеделник се неработни за сите граѓани со православна вероисповед во Македонија
Следната статијаНаучна студија: Печурките може да го препознаат значењето на дури 50 зборови

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде