Во Австрија, на полноќ стапија на сила нови построги мерки во борбата против вирусот корона, па сега сите постари од 14 години се обврзани да носат маски FFP2 со високо ниво на заштита.

Кој ќе ја прекрши оваа обврска, ќе мора да плати казна во износ од 25 евра.

FFP2 маските мора да се носат во продавници, јавен превоз, сите јавни институции, од страна на лекарите, па дури и од автомеханичарите.

Овој вид маска мора да се носи на пазарите, како и ако лицето вози во автомобил со друго лице кое не е од неговото домаќинство.

Само бремените жени и лицата на кои не им е дозволено да носат маска од здравствени причини се изземени од оваа мерка.

Покрај тоа, одлуката на Владата го зголеми задолжителното растојание помеѓу лица од различни домаќинства од еден на два метра.

Кругот на професии во кои вработените треба да се тестираат за вирус на корона на неделно ниво, исто така, е проширен.

Оние кои не се тестирани ќе мора да носат маска FFP2 на работа, додека претходната маска ќе биде доволна за испитаните лица.

Медицинските работници и негувателите покрај тестирањето ќе мора да носат маски FFP2.