Велигденскиот пост е најважниот пост за православните христијани и е подготовка за најсреќниот христијански празник Велигден.

Исто така подготовката за пост се нарекува Света Четириесетта или Пост и е многу построга од Божиќниот пост.

Покрај воздржувањето од видот и количината на храна, постот значи и воздржување од лоши мисли и постапки.

Физичкиот пост не придонесува за душата ако не е во согласност со напорите да се промени човекот, да се потиснат неговите инстинкти и да се ограничи неговата волја и нејзините желби, но треба да се засили молитвата, да се разгори љубовта кон Бога и ближниот и да се отвори душата.

Првата недела од постот се нарекува и Чиста затоа што се верува дека во тие први денови на постот, во молитвите се слуша крикот на душата прочистувачка.

Велигденскиот пост вклучува консумирање храна подготвена на вода и само за време на Цветници, Благовештението и Саботата на Лазар е дозволено да се јаде риба.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде