Ѓорѓи Николов Делчев, попознат како Гоце Делчев е роден во Кукуш на 4 февруари, а починал во 1872 во с. Баница и тоа на 4 мај 1903.

Гоце Делчев е македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, апостол и срцето на револуционерна Македонија, идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење кон крајот на XIX и почетокот на XX век.

Денеска во Македонија се одбележуваат 149 години од раѓањето на Гоце Делчев.

Во Бугарија исто така му оддаваат почит на Делчев како национален херој.

ИЗВОРМИА
претходниот член,Британскиот тип на коронавирус се разликува и по симптомите
Следната статијаЗнаци по кои ќе препознаете дека е време да најдете нова работа