Кинеската нова година се слави низ целиот азиски континент од Виетнам, каде е познат како Тет, до Јужна Кореја, каде што се нарекува Сеолал.

Кинеската или лунарната Нова година е најважниот и најрадосен настан за кинескиот народ, заснован врз традиција долга скоро четири илјади години, зад која останаа голем број обичаи кои и денес се внимателно почитувани.

Почетокот на лунарната година не е ист секоја година

Месечинскиот календар се заснова на циклусите на Месечината, така што датумот на кинеската нова година, односно почетокот на пролетниот фестивал, се менува секоја година.

Технички, паѓа во текот на вториот нов месец по зимската краткоденица. Првиот ден од месечината нова година може да биде од 21 јануари до 19 февруари.

Кина го усвои Грегоријанскиот календар релативно доцна, официјално се префрли на него во 1912 година (додека тој започна да се користи само во 1929 година), но лунарниот календар е поважен на духовно и културно ниво.

Сите традиционални празници од лунарниот календар, како што е зимската краткоденица, сè уште се слават во Кина, а многу Кинези сè уште ги бројат годините и датумите на раѓање според лунарниот календар.

Месечинскиот и лунизоларниот календар не се исти

„Лунарна нова година“ всушност може да означи неколку различни работи. Најширокото значење се заснова исклучиво на лунарниот календар, кој се пресметува со месечни циклуси врз основа на фазите на Месечината (исламскиот календар, на пример, е лунарниот календар).

Сепак, некои лунарни новогодишни години се базираат на луназоларни календари, кои вклучуваат и лунарна фаза и време во сончевата година.

Грегоријанскиот календар – исто како кинескиот, хебрејскиот и античкиот вавилонски календар – се лунизоларни календари.

Ова објаснува зошто празниците како Велигден, Рамазан или Рош Хашана во Грегоријанскиот календар – и Кинеската Нова година – паѓаат на различни датуми секоја година.

Лунарните новогодишни свечености датираат од 14 век п.н.е.

Секако најпознатата лунарна новогодишна прослава доаѓа од Кина. Иако е тешко да се утврди неговото потекло, прославата на Новата година во Кина започна околу 14 век п.н.е., кога беше воведен календар заснован на соларна енергија.

Кинеските месеци ги следат месечините. Затоа, тие не ги следат точните сезони. За да им помогнат на земјоделците да одлучат кога да сеат или да собираат земјоделски култури, составувачите на календарот вметнаа 24 сезонски маркери, кои ја следат сончевата година и се нарекуваат jiéqì.

Зборот Jiéqì буквално значи „Јазол на времето“, во метеоролошка смисла и може да се преведе како „Соларен термин“. Секој јазол е моментот кога Сонцето достигнува една од 24 подеднакво растојаните точки долж еклиптиката, вклучувајќи ги и солстиците и рамнодениците, поставени во интервали од 15 степени.

Бидејќи тие се со сончево потекло, овие жиека паѓаат приближно на истиот датум според Грегоријанскиот календар, но не прават очигледна шема во кинескиот календар.

Дури подоцна, во текот на 2 век п.н.е., кралот Вуди од западната династија Хан вовел реформи што оттогаш управуваат со кинескиот календар.

Месечината нова година не се слави само во Кина

Кинеската нова година не е единствената прослава заснована на лунарната нова година. Лунарните новогодишни прослави се слават во Кореја, Виетнам, Лаос, Сингапур и многу други земји.

Месечината Нова Година е официјален празник во Калифорнија

Бидејќи азиската култура е многу популарна во Калифорнија, во 2018 година, поранешниот гувернер ryери Браун потпиша закон со кој лунарната нова година се прогласува за официјален национален празник.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде