A doctor with mask holding vial and syringe in his hands side view on a gray background

Носењето две заштитни маски над лицето, крпа и хируршка, ја зголемува заштитата од коронавирус.

Можеше да се заклучи лаички, но сега потврдата доаѓа од американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), каде што беше спроведена студија која откри дека комбинацијата на двете маски блокира 92,5 проценти од потенцијално заразни честички, бидејќи тие создаваат поголема заштита пренесува CNN.

Сепак, студијата била ограничена на само една марка хируршка маска и еден вид крпа и не е познато дали резултатите би биле различни со маските од другите производители.

Сепак, тие наведуваат дека претходните истражувања покажале дека две маски се подобри од само една.

Затоа ЦДЦ препорачува маска за крпа да се стави над хируршкиот капак, со тоа сите отвори по нејзините рабови.

Честичките на вирусот не можат да поминат од ниту една страна.

Во Америка, од појавата на нови соеви на коронавирус, за кои е откриено дека се шират полесно од оригиналот, се забележува дека луѓето веќе носат двојни маски.

Сепак, неодамнешното истражување на Универзитетот во Калифорнија исто така откри дека само половина од возрасните во САД користат маски во близок контакт со други со кои не се поврзани преку исто домаќинство.

Експретите ги ставаат маските во три категории – маски за лице, медицински маски и филтрирање на полумаски со вентил и без вентил.

Првите се платенени и до одреден степен го штитат носителот, но само медицинските маски, кои вклучуваат и хируршка и филтрирање, ги штитат другите.