Годишно во светот се продаваат околу 200 милиони фрижидери. Според извештајот WITS на Светската банка, најголеми светски извозници на фрижидери и замрзнувачи се Кина, Мексико и Полска. Според овој извештај, Србија со своето производство на уреди за ладење во фабриката Горење Ваљево е на 14-то место во светот.

Производствениот капацитет на фабриката во Ваљево сега изнесува 960.000 парчиња разладни уреди годишно, додека по изградбата на фабриката “Ваљево 3” тој капацитет ќе се зголеми на 1,7 милиони уреди годишно. Новата фабрика „Валјево 3“ ќе произведува уреди за ладење „Хисенсе“, „Горење“ и „Аско“.

Производството на ладилници рамо до рамо од најновата генерација ќе започне во фабриката Горење во Ваљево на почетокот на 2023 година.

Со изградбата на фабриката Ваљево 3 и зголемувањето на производствените капацитети, Србија ќе биде на 6-то место меѓу најголемите светски извозници на ладилници. Горење успешно работи во Ваљево веќе 16 години, а со отворањето на новата фабрика ќе вработи близу 3.000 работници.

Фрижидерите „side by side“, познати и како американски фрижидери, имаат две посебни вертикално поделени прегради за свежа и замрзната храна кои се рамо до рамо. Фрижидерите „side by side“ обично имаат повеќе простор за складирање од конвенционалните фрижидери.

Една од предностите на овие фрижидери е што веднаш можете да ја видите целата храна складирана во двата дела. Total No Frost спречува акумулација на мраз во двете прегради, одржувајќи ги ѕидовите чисти и на тој начин создавајќи совршени услови за слободна циркулација на воздухот.

Благодарение на вградениот систем Multi Air Flow, температурата е иста низ преградата на фрижидерот. Фрижидерите „side by side“ имаат фиока Fresh Crisper наменета за свежо овошје и зеленчук со температура малку повисока од останатиот дел од фрижидерот.

Напредните модели имаат специјален Moisture Fresh Crisper каде што можете да го прилагодите нивото на влажност во зависност од тоа каков тип на производ сакате да складирате. Некои ладилници на Hisense имаат и вграден производител на мраз и дозер за вода, како и бројни други напредни функции.

Во далечната 1756 година, шкотскиот професор Вилијам Кален претстави мала машина за ладење на јавна презентација на Универзитетот во Глазгов, која беше првиот модерен аналог на фрижидери какви што ги знаеме денес. Во текот на 19 и 20 век се појавија бројни технолошки откритија кои значително придонесоа за развој на апарати за ладење.

Во 1916 година, Алфред Мелоус ја создаде својата верзија на фрижидер со компресор, што беше пресвртница во историјата на уредите за ладење. Во 1918 година, неговиот патент беше купен од компанијата Frigidaire и започна првото масовно производство на фрижидери.