Ја откриваме тајната за перење алишта што ја користат работниците во хотелските перални за да ги одржат работите да изгледаат беспрекорно.
  • Оптоварување на машината за перење

Идеално е ако ја наполните машината со алишта 80%. Ако ставиш поголема количина нема добро да се измие, исто така ако има многу малку работи во барабанот побрзо ќе се оштетат поради механичко дејство.

  • Температура на водата

За да се изврши дезинфекција и да се отстрани нечистотијата, температурата на водата од 40-60 степени се смета за оптимална. Миењето во ладна вода не може да ги уништи бактериите и грините од постелнината и крпите, додека топлата вода ја оштетува ткаенината.

  • Детергенти

Наместо омекнувач, кој се акумулира и со текот на времето ги прави груби алиштата и постелнината, хотелскиот персонал користи оцет. При перење, додадете 100 ml Airjet за да ги направите вашите алишта меки и да избегнете траги од детергент.

  • Борба со дамки

За да ги отстраните трагите од пот на белата облека, користете ја програмата за предперење, со кој било детергент на температура 40, а потоа вклучете ја програмата за белење. Ако ги оставите алиштата да отстојат еден час во вода со сол (1 лажица на литар вода), а потоа ги измиете, ќе можете да ги отстраните дамките од кафе или вино.

Сода бикарбона ќе помогне да се отстрани пожолтувањето од белата облека и да се ослободите од непријатните мириси. Покрај прашокот за перење или обичен сапун, додадете половина топка сода бикарбона и измијте ги алиштата во топла вода.


  • Експертите советуваат, доколку е можно, да ги сушиме алиштата на отворено, под сонце. Ако сепак треба да користите машина за сушење, ставете тениско топче во барабанот и вашите крпи ќе бидат меки.