Согласно Кривичниот законик, во член 396 е предвидено недозволеното изработување, држење и тргување со оружје или распрскувачки материи.

Притоа, тој кој што неовластено изработува, држи, продава, набавува или врши размена со огнено оружје, муниција или експлозивни материи, ќе се казни со затвор од три до десет години. Ако предмет на делото од ставот 1 е поголемо количество на огнено оружје, муниција или експлозивни материи, или огнено оружје, муниција или експлозивни материи кои на граѓаните им се забранети, сторителот ќе се казни со најмалку пет години затвор – потсетуваат од Министерството.

ИЗВОРНова Македонија
претходниот член,Засега нема најави за поскапување на патарините
Следната статијаКазни до 4000 евра: Доколку работодавците ви бараат да ги вратите парите од к15, пријавете