До крајот на месецот работодавачите имаат рок да го исплатат регресот за годишен одмор или познат како К-15. Обврската за исплата на К-15 е до крајот на календарската година. Ова право го има секој работник кој е во една фирма повеќе од шест месеци.

Според правилата, треба да се исплати најмалку 40 отсто од просечната плата во моментот, која сега изнесува 31 831 денар, што значи дека К-15 годинава изнесува најмалку 12 740 денари.

Казните за работодавачите се и до 4.000 евра.

За работодавачите кои нема да исплатат регрес за годишен одмор или ќе побараат од работниците да ги вратат парите предвидена е затворска казна до една година.

ИЗВОРВечер
претходниот член,Славиме одговорно: Поседувањето и примена на пиротехнички средства е кривично дело за кое следуваат пет години затвор!
Следната статијаБожиќниот пазар во Загреб е еден од европските божиќни пазари со најдолга традиција