Сместувањето во зимските туристички центри годинава e поскапо за 25 до 30 отсто во однос на лани, а и самото користење на скијачките патеки и ски лифтови ќе биде поскапо, велат туристичките работници.

Пансионите во скијачките центри во регионот се поскапи од лани, а и цените на ски-билетите, кои се веќе објавени во Србија, се повисоки од ланските. Се очекува Бугарија да ги објави цените наредната недела. Шестдневно зимување на четиричлено семејство во екот на зимската сезона во двете земји се движи од 200 до 4.800 евра, зависно од хотелот.

Македонски граѓани, иако во незначителен број, скијаат и во европските центри, а бидејќи нема поголеми групи, сами треба да го организираат превозот.

Туристичките работници велат дека оваа зимска сезона за нив ќе биде послаба бидејќи скијачките центри во повеќето земји ќе работат само во шпицот на сезоната поради проблемите со енергенсите, но и поради намалениот интерес кај граѓаните кој годинава е помал за 20 отсто во однос на 2019 година.

Сместувачките капацитети во Србија и Бугарија ќе работат цела сезона, но во австриските и другите европски зимски центри најавени се рестрикции на сезоната поради штедењето струја. Цените на пансионите во овие две соседни држави, каде што најчесто зимуваат нашите сограѓани, се до 30 отсто повисоки од лани.

Скапо, но српските хотели пополнети?

Хотелското сместување на Копаоник е поскапо за 30 отсто. Шестдневен одмор за четиричлено семејство на Копаоник, Златибор или Тара чини од најмалку 207 евра за приватно сместување до дури 4.800 евра за одмор во хотел. За шест ноќевања во овој познат ски-центар две лица со деца во приватен апартман треба да потрошат од 360 до 720 евра.

На сето тоа треба да се додаде и цената на ски-картите која за седум дена, во зависност од планината, според сегашните цени, чини од 90 до 164 евра. Но и покрај ваквите цени информациите во српските медиуми говорат дека дел од хотелите во одделни периоди се пополнети и се формираат листи на чекање.

Шестдневна сместување пак во приватни станови се движи од 230 до 625 евра.