Психологот Филип Зимбардо од Њујорк, врз основа на истражувањето што го спроведе со цел да го испита животот во затвор, заклучи дека добрите луѓе можат да станат лоши под влијание на одредена ситуација, а не само како одраз на личните карактеристики.

Првата причина за таквата промена е деиндивидуализација, така што лицето ги губи своите карактеристики и претходно усвоените норми кога ќе се најде во групна ситуација.

На нејзиното однесување веќе не влијаат сопствените избори, туку барањата наметнати од околностите.

Покрај тоа, едно лице може да се промени под притисок на одредени улоги што му се доделени.

-Ова се нарекува Луцифер ефект во психологијата и значи драстична промена во човечката личност; се однесува на ситуација во која добрите луѓе се однесуваат девијантно, насилно или деструктивно, бидејќи не можат да одолеат на барањата на дадените околности – наведува Зимбардо.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде