Нема брзи поправки за синдромот на хроничен замор, но на пациентите обично до одредена мерка им помага промена на дневниот распоред, усвојување на поредовни навики на спиење и редовно, умерено вежбање во согласност со можностите, пишува Живим.

Синдромот на хроничен замор е долготраен, тежок, оневозможувачки замор од непозната причина што ги дели симптомите со апнеја при спиење, анемија, депресија и така натаму.

Според некои наоди, причината е нарушување на цревниот микробиом, студија на Универзитетот Корнел исто така идентификувала можни биомаркери, но засега дијагнозата се поставува со исклучување на други болести и исполнување на одредени критериуми.

Ова се исцрпеност (значително намалување на способноста на една личност да се занимава со активности во кои претходно уживало, подолго од шест месеци и поврзани со ново развиен тежок замор кој не е поврзан со стресот и не поминува по одмор), замор по напор ( симптомите се интензивираат по физички или ментален напор, како што некое лице добро толерирало претходно) и спиење што не освежува (замор по непроспиена ноќ).

Внимавајте

Според Националната медицинска академија на САД, потребна е дијагноза на три од овие симптоми кои траат повеќе од шест месеци, со умерен или тежок интензитет од 50 проценти или помалку од времето, плус едно од следниве:

● Когнитивни нарушувања кои се влошуваат со напор, стрес или временски притисок

● Ортостатска нетолеранција – влошување на симптомите во исправена положба, состојбата се коригира со лежење или подигнување на стапалата во воздухот.

ИЗВОРСлободна Далмација
претходниот член,Дали навистина енергетските пијалоци се толку штетни?
Следната статијаКои специфики ги имаат креативните луѓе и по што се разликуваат?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде