Општина Вевчани е единствената општина во Македонија која брои само едно населено место. Се наоѓа во областа Дримкол на само 13,5 км од центарот на Струга и на 7 км од регионалниот пат Струга-Дебар.

Првите куќи во општина Вевчани се протегаат на надморска височина од 830 – 960 м со што општината се протега долж планината Јабланица се до границата со Република Албанија.

Името, оваа општина го добила од старословенскиот збор вис што значи село, а со додавање на демонимот се добило името Вевчани – официјалното име на оваа општина денеска.

Според последниот попис спроведен во Република Македонија, во Вевчани живееле 2.433 жители.

ИЗВОРМој збор / Prosperium Films
претходниот член,Хрватски лекар открива низ што се поминуваат пациенти кои развиле пост-ковид синдром
Следната статијаИзраел е првата земја во светот каде населението ќе се имунизира и со 4 доза на вакцина против ковид