Нездравиот начин на живот, вклучително и прекумерното консумирање алкохол, може да доведе до проблеми со црниот дроб.

Еден од симптомите на лош црн дроб може да се појави ноќе.
  • Функција на црниот дроб

Црниот дроб е исклучително важен орган кој врши речиси 500 различни функции. Тој е одговорен за производство на жолчка, е вклучен во метаболичките процеси, филтрирање, складирање и детоксикација.

Црниот дроб кој е преоптоварен со алкохол е подложен на оштетување. Злоупотребата на алкохол може да доведе до алкохолни масни заболувања на црниот дроб, хепатитис или цироза.

Ризикот од проблеми со црниот дроб се однесува на секој кој редовно консумира алкохолни пијалоци. Луѓето кои го снабдуваат своето тело со повеќе од 80 грама етанол дневно се особено ранливи.

Оваа доза ја земаме со пиење во просек по два литра пиво или пет пијалоци дневно.

Кои симптоми на заболен црн дроб може да се појават ноќе?
Заболениот црн дроб не боли бидејќи е нервен орган и пореметувањата во неговото функционирање не се манифестираат во форма на болка.

Сепак, постојат некои симптоми кои можат да бидат знак за проблеми со црниот дроб. Тука спаѓаат знаците што ќе ги забележиме ноќе. Зборуваме за проблеми со заспивање и несоница.

Како може несоницата да се поврзе со црниот дроб? Според научниците, прогресивното оштетување на црниот дроб влијае на ефикасноста на органското филтрирање на токсините и нивното отстранување од телото.

Резултатот е акумулација на токсини во мозокот, што доведува до нарушување на спиењето. Редовната злоупотреба на алкохол може да доведе до оваа ситуација.