Вработените во Твитер работат многу подолго од вообичаено откако Илон Маск ја презеде функцијата. Ова доаѓа откако персоналот се соочува со закана од отпуштања поради планираниот ремонт на компанијата од страна на технолошкиот магнат.

Менаџерите на Твитер им рекоа на некои вработени да работат 12-часовни смени, седум дена во неделата – што е еквивалент на 84 часа неделно – за да ги почитуваат роковите на Маск, објави CNBC, цитирајќи интерни комуникации.

Купувањето на платформата за социјални медиуми од страна на Маск од 44 милијарди долари помина во четвртокот вечерта, но загриженоста за отпуштања во компанијата беше многу пред тоа. Останува нејасно колку персонал ќе биде отпуштен и кога, како и кои тимови ќе бидат најмногу погодени.

Од петокот, вработените во компанијата добиваат задачи кои некои ги гледаат како тест од тимот на Маск за да се види кој работи напорно.

Инсајдер претходно објави дека тимот на Маск доделил некои од проектите за инженерско кодирање на Твитер да работат во текот на викендот, познати како спринтови. Други задачи вклучуваат правење големи промени во услугата за верификација на Twitter.

Еден инсајдер претходно објави дека била испратена внатрешна порака до персоналот на Твитер кој работи на промени во процесот на верификација на компанијата, во која се вели дека: „Од нив се очекува буквално да работат 24/7“.

CNBC објави дека на персоналот не им било кажано дали ќе добијат плата за прекувремена работа, слободно време или сигурност на работното место за да работат на задачите.

Вработените се загрижени дека нивните кариери во Твитер би можеле да завршат ако не ги завршат своите задачи до крајните рокови во ноември, објави CNBC.

Во меѓувреме, од менаџерите на Твитер е побарано да спроведат преглед на перформансите и да му испратат на Маск списоци на тимови каде што треба да бидат вклучени вработените, изјавија за Инсајдер луѓе запознаени со дискусиите.

Но, и самите менаџери го чувствуваат оптоварувањето, а некои изјавија за Њујорк Тајмс дека спиеле во канцеларијата на Твитер во петок и сабота навечер.

Врвните директори на Твитер беа одвлечени на состаноци со Маск и неговиот тим минатата недела во седиштето на Твитер во Сан Франциско, каде од нив беше побарано да ја опишат работата на нивниот оддел, изјавија за Тајмс две лица вклучени во состаноците.

Некои менаџери на Твитер изјавија дека се чувствуваат како да ги осудуваат.

„Вашингтон пост“ објави дека тимот на Маск планира да отпушти околу една четвртина од Твитер во првиот круг на отпуштања, цитирајќи лице запознаено со дискусиите што се одржаа во седиштето на Твитер минатата недела.

Твитер не одговори веднаш на барањето на Инсајдер за коментар за работното време, спиењето на персоналот во канцеларија и отпуштањата.

ИЗВОРВработување
претходниот член,Владата донесе одлука за ограничување на цените на огревното дрво и пелетите
Следната статијаНа трети декември, ЗНМ ќе се избира ново раководство