Во осумдесеттите години од минатиот век, палеонтолозите од Универзитетот во Калифорнија Риверсајд го ​​посетија островот Сејмур, дел од островскиот ланец на Антарктичкиот полуостров.

Тие донеле дома голем број фосили – вклучително и коска на стапалото и делумна коска на вилицата на две праисториски птици.

Со децении фосилите седеа во музеј на Универзитетот во Калифорнија Беркли – сè додека дипломиран студент по име Питер Клос не започна да ги испитува во 2015 година.

Во студија објавена во понеделникот во списанието „Научни извештаи“, Клос ги идентификувал птиците како пелагорнидиди, група предатори кои шетале по јужните океани на Земјата најмалку 60 милиони години.

Тие се познати како птици со „коскести заби“ поради нивните остри заби и долги клунови, што им помогнало да зграбат риби и лигњи од океанот.

Птиците беа огромни, со распони на крилјата достигнуваа и до 6,4 метри.

И специфичните индивидуи на кои им припаѓаат фосилите можеби биле најголемите од сите нив, сугерира студијата.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде