Според статистичките податоци на Центрите за контрола и превенција на болести на САД, околу 81 процент од луѓето заразени со ковид19 развиваат само лесни или умерени симптоми, како што се треска и кашлица, околу 14% од сите пациенти развиваат тешкотии во дишењето и ниско ниво на кислород во крвта, и околу 5 проценти стануваат критично болни и се лекуваат на одделот за интензивна нега.

Во новата студија, објавена во списанието Blood Advances, истражувачите од Медицинскиот факултет во Јеил, Њу Хејвен, покажаа дека нивото на пет протеински биомаркери во крвта на хоспитализирани пациенти со ковид19 предвидува многу точно кој ќе стане критично болен.

Нејасно е зошто некои се опоравуваат, а некои се тешко болни

За да добиете слика за тоа како пациентот ќе реагира на инфекција со коронавирус, претходното истражување ги вклучи следниве фактори на ризик за развој на тешка форма на ковид19:

  • имунолошки сигнални молекули наречени цитокини
  • два вида на имунолошки клетки: моноцити и макрофаги
  • фактор на коагулација на крв

Сепак, останува нејасно зошто некои луѓе со сериозно заболување се опоравуваат, додека други се критични.

5 протеини играат улога во активирањето на неутрофилите

Резултатите од новата студија на пет протеински биомаркери во крвта на хоспитализирани пациенти покажуваат дека сите пет протеини играат улога во активирањето на друг вид на имунолошки клетки, познати како неутрофили.

Ако може да се нарача дијагностички тест за овие биомаркери рано, тоа би можело да ни даде подобар увид во тоа кој е најверојатно да се разболи критично за да добиеме повисоки нивоа на нега и терапија што влијаат на имунитетот, објаснува д-р Хјунг Чун, главен автор на студијата и професор по кардиоваскуларна медицина и патологија на Медицинскиот факултет во Јеил.

Според него, многу од лековите имаат потенцијални несакани ефекти, а ваквите тестови ќе помогнат да се идентификуваат оние пациенти кои ќе имаат најголема корист од насочената терапија.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде