Светата маченичка Анисија живеела кон крајот на III век, родена е во Солун во семејство на угледни и богати христијани.

Но, рано останала сирак и после тоа го продала целиот свој имот и решила да живее исклучиво од својата работа.

  • Света Анисија

Целиот живот држела строг пост, а добар дел од денот го поминувала во молитва. Легендата вели дека таа спиела многу малку и вели дека е „опасно да се спие кога непријателот е буден“.

Во тоа време, царот Максимијан издал проглас според кој секој може да убие лице за кое се сомнева дека е христијанин, без судење или осуда.

За Анисија, која никогаш не ја криела својата вера, дошло опасно време.

Според приказната, еден ден отишла во црква и налетала на војник. Тој се обидел да и се додворува, на што Анисија се прекрстила и бидејќи не сакал да се откаже, го плукнала во лице. Војникот бил толку лут што веднаш ја избодел девојката со меч, а Анисија веднаш починала.

Бидејќи Светата маченичка Анисија била многу млада кога била убиена (некои извори велат дека имала само 19 години во моментот на нејзината смрт), таа денес се смета за заштитничка на невините и скромни девојки.

Сите тие, се верува, денеска треба искрено и длабоко да се помолат на Светата маченичка Анисија. Нивните животи ќе бидат толку исполнети со среќа и љубов.