Можеби ќе ви помогнеме со неколку упатства како правилно да испратите е-пошта и да ги разберете основните правила и јазични форми што се користат по тој повод.

Ако пишувате е-пошта до професор, институција или аплицирате за студии во странство, размена или курс за јазик, потребна ви е е-пошта.

Покрај комуникацијата на социјалните мрежи или вибер – е-поштата остана главен канал за комуникација за што било сериозно.

Испраќање на е-пошта е документ

Е-поштата е исто така официјален доказ на суд или во кој било спор, затоа е важно правилно и темелно да ја испратите е-поштата.

Како да напишете е-пошта

Адреса: Почитуван VS Почитувана  Ако не сте сретнале некого физички и му се обраќате за прв пат: Почитуван г-дин Ивановиќ / Почитувана г-ѓа Маринковиќ

Ако сте сретнале некого физички и му пишувате по втор или n-ти пат: Почитуван г-дин Ивановиќ / Почитувана г-ѓа Маринковиќ

Адреса: Име VS Презиме Нема јасни правила, најмногу им се обраќате на помладите по име и на постарите по презиме.

Кога им пишувам е-пошта на нашите клиенти, им се обраќам на средношколци и студенти на универзитет со мое лично име, и на родителите со презиме.

Обраќањето на постари или непознати лица со „ти“ преку е-пошта е врвно непочитување и избегнувајте го.

Ви благодариме за е-поштата и прашањата.

Ако имате само една личност, ставете ја адресата на таа личност во ТО:

CC: Служи на некој друг да испраќа преписка. На пример. кога им пишувам на учениците кои ги користат нашите услуги, честопати ставам родители во кубика, или кога мојата колешка за маркетинг им пишува на нашите партнери, таа често ја става мојата е-пошта во кубика за да може и јас да го следам протокот на информации поврзани со нашите проекти.

Значи cc е за лице кое следи е-пошта, но не мора да одговара, туку само да биде информирано.

Како да испратите до група е-пошта?

Ако испраќате групна е-пошта, адресите на кои испраќате треба да се стават во ССК.

Ова ја штити приватноста на другите и се смета за основна култура на е-пошта.

Користете BCC ако сакате некој да ја прочита вашата е-пошта без примателите (вклучително и шифри) да ја видат и таа личност.

Ако некој ве замоли да му го препратите мејлот, односно проследетее-поштата, НИКОГАШ не снимајте скриншот!

Снимките на екранот не се професионални и не ги испраќаат, на пример, до директорот или факултетот.

Пренасочувањето по е-пошта се користи за такви работи. Сè што е формално допишување значи дека е-поштата треба да се проследи, а не да се наслика или прераскажува.

Како да одговорите на е-пошта

Првото и основно правило е: ОДГОВОРАЈТЕ на Е-пошта. Без разлика дали комуницирате со локалното население или со странци, културата за е-пошта е да одговорите на примената е-пошта ако е упатена до вас и не е спам (папка за ѓубре во е-пошта).

Другата страна на тој начин ќе знае дека сте добиле е-пошта, како и дека сте културен и кооперативни.

Често ми се случува клиенти кои се во пакетот за менторирање да не одговараат на мојата е-пошта, затоа морам да им се јавам за да видам дали ја виделе и прочитале е-поштата, дали ќе можеме да испраќаме апликации итн.

Затоа, обидете се да одговорите на секоја важна е-пошта што ја добивате, бидејќи тоа е почеток на секоја здрава деловна и официјална комуникација.