Имено, најновите откритија за последиците од инфекцијата со корона укажуваат дека дури една петтина од пациентите кои се опоравиле од ковид имаат поголема веројатност да развијат ментална болест или ментален проблем. Овие здравствени проблеми, објаснија научниците, обично се појавуваат во рок од три месеци од денот на инфекцијата.

Професор д-р Бранислав Филиповиќ, невропсихијатар, вели дека уште од првиот ден на пандемијата се знае дека вирусот корона има тенденција да го напаѓа централниот нервен систем, кој го губи чувството за вкус и мирис, но дека новото клиничко искуство покажува дека ковид 19 може да има долгорочни последици врз нервни структури:

Некои студии наведуваат дека скоро две третини од пациентите постари од 70 години доживуваат цереброваскуларни нарушувања во форма на мозочен удар, мозочно крварење и воспаление на ѕидовите на крвните садови на централниот нервен систем. Покрај тоа, околу две петтини од пациентите кои биле подложени на кавид 19 доживуваат промена во менталниот статус, поради неспецифично оштетување на мозокот.

Сепак, лекарите се загрижени за нешто друго.

Ментално болни покажаа психоза

Скоро половина од луѓето кои биле ментално болни пред инфекцијата, покажале знаци на психоза поради САРС КоВ-2, односно промена на нивниот став кон реалноста – вели професорот Филиповиќ.

Анксиозност се развила кај ментално здравите

Во претходно ментално здравиот, ковид 19 предизвика појава на анксиозност, деменција и нарушувања на спиењето.

Имено, дури петтина од луѓето на кои им била дијагностицирана позитивност на САРС-КоВ-2, помеѓу две недели и три месеци по инфекцијата, развиле некои ментални нарушувања.

Во исто време, ризикот од анксиозност е значително поголем кај лица на возраст под 60 години, а појавата на деменција и нарушувања на спиењето се регистрира почесто кај лица постари од 65 години.

Депресијата е една од последиците на инфекцијата со коронавирус

Една третина од оние кои страдале од ковид развиле депресија. Симптоматично е што депресијата се јавува многу поретко кај лица во брак, додека луѓето кои живеат без партнер се многу почесто депресивни.

Нарушување на расположението во форма на депресија се јавува кај скоро третина од пациентите со ковид – вели докторот. – Жените се особено склони кон депресија, но оваа пандемија доведе до зголемување на бројот на мажи кои се соочуваат со депресијата.

Со цел да се утврди здравствената состојба на пациентот по закрепнувањето од вирусот, важни се скенирање и магнетна резонанца.

Со помош на скенер најчесто се дијагностицира свежо крварење во мозокот, кое се повлекува за терапија – вели професорот Филиповиќ.

Со помош на магнетна резонанса, воспалителните промени најмногу се забележуваат во белата маса и некои делови на церебралниот кортекс, пред се на фронталниот лобус. Промените во делот на централната бела маса на малиот мозок понекогаш доведуваат до значителни промени во свеста во форма на делириум.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Меланија Трамп им одговори на оние што ја озборуваат и обвинуваат
Следната статијаСовети за борба против несоница на природен и едноставен начин

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде