Во третиот квартал на 2020 година, БДП на еврозоната порасна за 12,7 проценти, а Европската унија за 12,1 проценти во споредба со претходниот квартал, според првичните податоци на статистичкиот завод на Европската унија Евростат.

Ова е значително повеќе од претходно предвидениот раст од 9,4 проценти по објавувањето на податоците за Франција, Шпанија, Германија и Италија, кои исто така покажуваат поголем раст од очекуваниот.

Во споредба со истиот квартал минатата година, БДП падна за 4,3 проценти во еврозоната и 3,9 проценти во ЕУ во третиот квартал од оваа година, што претставува делумно закрепнување по негативниот раст од -14,8 проценти за еврозоната. и -13,9 проценти за ЕУ ​​во претходниот квартал.

Меѓу земјите-членки за кои се достапни податоци за третиот квартал на 2020 година, Франција забележа најголем раст од 18,2 проценти во споредба со претходниот квартал, следена од Шпанија со раст од 16,7 проценти и Италија со 16,1 процент .

Литванија, Чешка и Летонија забележаа најмал раст.

Новите мерки за затворање воведени од многу земји од еврозоната и земјите на ЕУ сугерираат дека економскиот раст може повторно да забави.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде