Што се однесува до Фенг Шуи, работите се прилично јасни. Исто како во градината, кога лисјата ќе се исушат, време е да ги отстраните за да можат да пораснат нови. Истото е и со вашиот дом.

Но, како се менува енергијата на фенг шуи со годишните времиња? Добро прашање! Кога станува збор за есенската сезона, главната цел е да се создаде дом кој е во хармонија или баланс со природата.

Есента е време кога Јин енергијата е на моќ – мека, женствена и мудра. Но, како што преминуваме во таканаречените помрачни месеци, животот не повикува да размислиме.

Затоа, есента е совршен момент да го забавите вашето движење и да одвоите малку време за да привлечете нова енергија во сегашниот момент.

Во практична смисла, тоа значи дека е време да се справите со сите оние проекти и задачи кои долго време ги одложувате – на пример, да ја замените старата цистерна или да го поправите мијалникот за конечно да ги стабилизирате финансиите.

Затоа, време е да го замените сето она што е скршено и истрошено и да се вратите на здравите навики кои ќе ви помогнат да ги „преживеете“ студените и врнежливи денови кои претстојат.

Во фенг шуи работиме со пет елементи: земја, дрво, оган, вода, воздух и метал. Сите овие елементи се неопходни за еден дом, односно најдобрата чи енергија во него, да функционира правилно.

Секоја сезона е водена од елемент што можеме да го искористиме за да ни помогне додека се движиме низ различните годишни циклуси.

Есента е време кога владее металниот елемент, кој не поддржува во комуникацијата, креативноста и инспирацијата.

Станува збор за постуден елемент, па во зависност од тоа каде сте, можеби е време да облечете пријатни чорапи, да облечете потешка облека и да готвите вкусни лековити супи.

Често можеме да доживееме нерамнотежа на металниот елемент во нашиот простор. Без рамнотежа на секој елемент во нашите домови, одредена област од нашиот живот може да биде исцрпена.

Нерамнотежата на металниот елемент може да изгледа како недостаток на креативност, а вие може да се чувствувате депресивно, неорганизирано и лесно да се фатите во таканаречениот „менталитет на жртвата“. Може да доживеете и подлабоки состојби на тага и депресија.

Затоа внесувањето светлина во вашиот простор за време на постудените месеци е толку важно за вашето ментално здравје!

Рамнотежата на металниот елемент ве доведува во состојба на соработка знаејќи дека поврзувањето со околината е неопходно за градење на вашите соништа или одржување на домот.

Ова значи дека нема да имате проблем да побарате поддршка и да кажете кои области од вашиот живот би можеле да бидат особено корисни. Ќе ја почувствувате и леснотијата на уредување и организација.

Постојат неколку фенг шуи лекови за есен кои можете да ги користите за да создадете дом кој е избалансиран со металниот елемент.

За да му помогнете на овој елемент да ја олесни комуникацијата, да ја зголеми креативноста и инспирацијата, применете ги следниве стручни совети:

  • организирајте ги финансиите, буџетот на домаќинството,
  • сезонските цели и реорганизирајте го распоредот доколку е потребно, завршете ги незавршените проекти низ куќата, вклучително и сè што е скршено,
  • исчистете ја и украсете ја вашата влезна врата со есенски декор и добредојде на енергијата на личен раст и проширување
  • поставете аларм за да се разбудите порано и негувајте пораен ритуал пред спиење
  • редизајнирајте го вашиот зен агол и поставете го да ја одразува енергијата на изобилството
  • ако ви треба повеќе метален елемент, додајте го во крајната десна област од вашиот дом или одредена просторија